ANA SAYFA FLEXO  MAKiNELERiMiZ TEKNiK BiLGiLER ÖZEL MAKiNELERiMiZ
English  &  Türkçe

Aşağıdaki Teknik Bilgiler Kısa Adı MEGEP Olan; T.C  Milli Eğitim Bakanlığı  Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesinin Resmi Web Sitesinden Derlenmiştir.
           6- Flexo Baskı Kontrolü
           7- Flexo Baskı Hataları
          12-
           8- Tek Renkli Flexo Baskı
          13- 
           9- Çok Renkli Flexo Baskı
          14- 
        5- Flexo Baskı Kalıpları
          15- 

BASKI TEKNOLOJiLERi FLEXO BASKI TERiMLERi TASLAK ÇiZiMLER EĞiTiCi DÖKÜMANLAR BASKI MALZEMELERi


1. FLEKSO BASKI KALIBI


1.1. Tanımı


Flekso baskı makinelerinde kullanılmak üzere değişik malzemeler üzerine basılacak
resim ve yazıları aktarmada kullanılan lastik ve fotopolimer malzemelerden fotografik ve dijital yöntemlerden yararlanılarak hazırlanan malzemelere flekso baskı kalıbı denir.

1.1.1. Flekso Baskıda Kullanılan Baskı Kalıpları

Flekso baskı kalıbı, baskının baskı yapılacak malzeme üzerine aktarılması için vazgeçilmez bir araçtır. Başlangıçta flekso kalıpları ıstampa şeklinde üretilmekteydi. Sonraları teknolojinin gelişmesi ile değişik kalıplar kullanılmaya başlanmıştır. Sürekli gelişen flekso baskı kalıpları günümüzde bilgisayardan direkt kalıp işleme makinesini yönlendirerek lazerle daha az kayıplarla ve daha düzgün nokta yapısı ile üretilmektedir.

Flekso baskı kalıbının en belirgin özelliği, klişede basan yani baskı materyalinde
görüntüyü oluşturan bölümlerin basmayan bölümlere göre yükseklik farkı bulunmasıdır. Bu, flekso baskının temelini oluşturmaktadır. Bu klişeler, dairesel şekilde klişe silindirine sarılabilecek derecede elastiki yapıdadır.

1.2. Flekso Baskı Kalıp Çeşitleri

  -  Yapılarına göre kalıp çeşitleri

     1- Fotopolimer baskı kalıpları
     2- Konvansiyonel lastik baskı kalıpları
  -  Banyo şekillerine göre kalıp çeşitleri
     1-Su ile yıkanabilen kalıplar
     2-Solventle yıkanabilen kalıplar
  -  Taşıyıcısına göre kalıp çeşitleri
     1-Polyester tabanlı kalıplar
     2-Çelik tabanlı kalıplar
     3-Alüminyum tabanlı kalıplar

1.2.1. Konvansiyonel Lastik Kalıplar

Konvansiyonel lastik kalıplar, fotopolimer tabakalı kalıpların bulunmasından önce kullanılan baskı kalıplarıdır. Günümüzde çok fazla kullanım alanı kalmamakla birlikte halen kalite gerektirmeyen, tirajı yüksek işlerde kullanılmaktadır. Bu kalıpların dezavantajları
şunlardır:
  -  Hazırlanması zordur,
  -  Hazırlanması uzun zaman alır.
  -  Fotopolimer kalıba göre daha az kalite verir.

1.2.2. Fotopolimer Baskı Kalıpları

Işığa duyarlı olan polimer maddelere 'fotopolimer' adı verilir. Fotopolimerler ışık etkisi ile fotokimyasal olarak değişime uğrar. Bu tür polimer maddeler bazı baskı sistemlerine baskı kalıbı hazırlamada taşıyıcı olarak uzun yıllardır kullanılmaktadır.Fotopolimer maddeler bir destek üzerine ince bir katman biçiminde sürülür. Fotopolimerlerin üzerine ışık gönderildiğinde çeşitli fotokimyasal değişimler meydana gelir. Polimer maddenin ışık etkisinde kalmış (pozlanmış) ve ışık etkisinde kalmamış (pozlanmamış) bölümleri arasında çözünürlük farkları ortaya çıkar.Işık yardımıyla fotopolimer üzerine görüntü düşürülür. Fotopolimer baskı kalıbının ışık gören yerleri sertleşir, ışık görmeyen yerleri ise yumuşak kalır.

Devolop işleminden (baskı kalıbının cinsine göre su, alkol ve diğer bazı solvent karışımları ile) sonra yumuşak kalan yerler çözülür ve baskı kalıbı yüzeyinden ayrılır. Böylece baskı kalıbının yüzeyinde yükseklik farkları oluşturulur. Dalga boyları küçük değişiklik gösterse de genel olarak ultraviyole ışıktan etkilenirler.
Fotopolimer baskı klişeleri 300 ile 400 nanometre (nm) arası UV ışıktan etkilenir. Bu etkilenme sertleşme şeklinde olur.

1.2.2.1. Fotopolimer Kalıpların Yapısı

Fotopolimer kalıplar kullanıldıkları alanlarına göre farklı kalınlıktadır. Basit olarak fotopolimer, ham bir baskı kalıbı, belli bir ölçü dâhilindeki taşıyıcı tabaka (polyester) folyo veya metal altlık üzerinde bulunur ve koruyucu bir folyo tabakası ile örtülür. Tek tabakalı klişelerde, stabil tabaka alttadır. Çok tabakalı klişelerde ise birbirinden farklı iki polimer tabakası arasında durmaktadır. Alttakinin shor sertliği daha düşük olup daha kaliteli bir baskı dengesi sağlamak üzere bir tampon görevi yapmaktadır. Lazerle işlenebilen baskı kalıplarının yapısı çok tabakalı yapıya benzer olup lazerden etkilenen özel tabaka eklenmiştir

 

Daha Detaylı Bilgi İçin  Flexo Baskı Kalıbı Dosyasını İndiriniz.   indirmek için tıklayınız  >>>  Flexo Baskı Kalıbı.Pdf   <<<
Flexographic Machine - Flexoprinting - Flexo Baskı Makineleri - Flexo Baskı - Flekso Baskı Makinası - Flexo Klişe



Copyright © MATESAN  Makine Teknolojileri Sanayi - Innovation in the Machinery     [ 2010 - 2011 ]   info@matesan.com    Tel :+90 216  527 35 61 - Fax :+90 216 527 35 62