ANA SAYFA FLEXO  MAKiNELERiMiZ TEKNiK BiLGiLER ÖZEL MAKiNELERiMiZ
English  &  Türkçe

Aşağıdaki Teknik Bilgiler Kısa Adı MEGEP Olan; T.C  Milli Eğitim Bakanlığı  Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesinin Resmi Web Sitesinden Derlenmiştir.
           6- Flexo Baskı Kontrolü
           7- Flexo Baskı Hataları
          12-
           8- Tek Renkli Flexo Baskı
          13- 
           9- Çok Renkli Flexo Baskı
          14- 
          15- 

BASKI TEKNOLOJiLERi FLEXO BASKI TERiMLERi TASLAK ÇiZiMLER EĞiTiCi DÖKÜMANLAR BASKI MALZEMELERi


1. BASKI TAŞIYICININ MAKİNADAN GEÇİŞİNİ KONTROL ETMEK


1.1. Baskı Malzemeleri

Flekso baskı tekniği ile esnek, esnek olmayan malzemeler, çok küçük ebatlı işlerden, büyük ebatlı işlere kadar her türlü malzemeye baskı yapılabilir. Düşük viskoziteli flekso baskı mürekkepleri ve bu mürekkeplerin yüksek tutunma özellikleri bu baskı sistemine geniş bir ürün yelpazesine baskı yapma olanağı tanımaktadır.

1.2. Baskı Yolunun Tanımı

Flekso baskıda baskı yapılacak malzemenin çözgü ünitesine bağlanıp sargı ünitesine kadar geçen yola baskı yolu denir. Çözgüde açılan bir baskı malzemesi ilk başta avare merdane olarak adlandırılan merdaneler arasından geçirilerek makinenin fren sistemine gelecek olan yük azaltılmış olur. İş baskı kazanına gelir. Baskı yapıldıktan sonra yine avare merdane diye nitelendirdiğimiz merdaneler arasından geçerek, baskı taşıyıcı fırındaki merdaneler arasından sargı ünitesine gelir. Basılan ürün burada sarılarak kesime hazır hale gelir. Flekso baskıda bu yola baskı yolu denir.

1.3. Kenar Kontrol Ayarları

Flekso baskıda basılan bobinin baskı esnasında gezinmesini önleyen fotoselli ayara kenar kontrol ayarı denir. Gerek baskıya giren gerekse baskıdan çıkan ürünün düzgün bir şekilde sarılmasını sağlar.

1.4. Çözgü ve Sargı Kontrolleri

Baskıya giren mal ile baskıdan çıkan malın ağırlıkları ve bobinlerin dönme sayıları birbirinden farklıdır. Aynı zamanda baskıya giren malın çözülmesi için harcanacak kuvvet ile baskıdan çıkan malın sarılacağı bobine harcanacak kuvvet te tamamen birbirinden farklıdır. Bu değişkenleri kontrol altında tutan sisteme fren sistemi denir. Basılacak ürün esnek bir ürün ise çözgü ve sargı senkronizasyonu daha fazla önem kazanmaktadır. Çözgü ve sargı kontrolünü yapan fren sistemi yardımıyla bu işlem kontrol altına alınır.

1.5. Sensör Kontrolleri

Baskı esnasında flekso baskı makinelerinde basılan işin kontrolünü gözle yapmak mümkün değildir. Makineyi durdurup kontrolleri yapmak da hem iş gücüne hem de zaman kaybına sebep olur. Örnek verecek olursak dakikada 200 metre hızla baskı yapan bir makinede basılan işin kontrolü özel bir sistem aracılığıyla yapılır. Bu sistemin çalışması bir fotoğraf makinesinin çalışma sistemine benzer. Profesyonel bir fotoğraf makinesinde hızla giden bir arabanın fotoğrafını çekmek için anlık ayarını 500’e getirip o arabanın fotoğrafını çekebiliyorsak ve o arabanın durmuş vaziyetteki fotoğrafını görebiliyorsak, sensör kontrolü
dediğimiz olay da makinenin baskı esnasındaki hızına orantılı olarak enstantanesi artan ve azalan bir fotoğraf makinesi yardımıyla görüntü bilgisayara aktarılır. Bu görüntüye bakılarak yapılan baskının tam oturup oturmadığı kontrol edilir. Bu bilgiler ışığında baskı ayarları tekrar yapılır.

1.6. Fırın Sıcaklık Kontrolü

Flekso baskıda kullanılan mürekkeplerin içinde solventler bulunmaktadır. Bundan dolayı solventlerin buharlaştırılması da hava dolaşımı ile olduğundan Flekso baskıda fırın sıcaklığı kurumayı etkileyen en önemli etmendir. Flekso baskıda fırın sıcaklık kontrolü ortamın ısısına göre değişir. Kış aylarında 50-60 °C iken yaz aylarında bu sıcaklık 30-40 °C kadar düşürülür. Fırın sıcaklığı fazla olursa basılan ürün deforme olur. Eğer fırın sıcaklığı normalinden az olursa yapılan baskı kurumadan sargıya sarılır. Bundan dolayı baskıdaki renkler de bozulmalar ve yayılmalar meydana gelir.

1.7. Düz ve Ters Baskı Yönü Kontrolü

Flekso baskıda düz ve ters baskı yönünün kontrolü, grafik aşamasındayken yapılması gerekir. Ters baskı yönü genelde gıda malzemelerinde ve şeffaf malzemelere uygulanır. Şeffaf malzemeye baskı yapılırken, filmde görüntü ters, kalıpta görüntü düz, baskıda görüntü ters olur. Düz baskıda ise filmde görüntü düz, kalıpta ters baskıda düzdür.Düz ve ters baskı da renk sıralaması da farklılık gösterir. Örnek verecek olursak düz baskıdaki renk sıralaması ve ters bakıdaki renk sıralaması aşağıdaki tabloda olduğu gibi olur.


1.8. Baskı Renklerini Kontrol Etmek

Baskı renklerinin kontrolü basılacak işin kenarlarına konulan kroslar yardımıyla veya
baskı kenarına konan renk kontrol noktaları yardımıyla yapılır. Flekso baskıda baskı esnasında kontrolleri yapmak güç olduğundan dolayı renk kontrolü yine kamera (Sensor) aracılığıyla yapılır. Bu renk değerleri yine kamera yardımıyla ekrana aktarılıp ekranda değerlere göre renk şiddeti artırılır veya noktanın nokta üzerine oturtulması için gerekli ayarlar yapılır. Renk kontrolünde nokta ayarı aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.

1.9. Renk Yapışmasını Kontrol Etmek

Renk yapışmasının kontrolü basit yöntemlerle yapılır. Baskısı yapılan bir ürün üzerindeki mürekkebin baskı malzemesine yapışıp yapışmadığı bir selotyp yardımıyla yapılır. Eğer selotyp kaldırıldığında renkte yolma meydana gelmediyse mürekkep uygun şekilde yapışmıştır eğer mürekkepte yolunma var ise baskı malzemesi yüzeyinde veya kullanılan mürekkebin yapısında bozulmalar var demektir.
Çözüm olarak kullanılan mürekkep değiştirilir, kullanılan malzeme değiştirilir veya yüzeyi korona işlemi gerekiyorsa korona işlemi uygulanır. Diğer bir renk kontrol yöntemi ise orijinal ile basılan numunenin renklerikarşılaştırılarak göz ile kontrol edilir.

1.10. Matbaada Kalite Kontrol

Günümüz rekabet koşullarında müşteri memnuniyetini sağlamak gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. Bu yüzden artık ürünlerinizin ve sunduğunuz hizmetlerin kalitesini izlemek ve geliştirmek zorundasınız. Üretimde kullanacağınız malzemelerin, işletmenize girdikleri andan itibaren kendilerinden beklenen özellikleri taşıyıp taşımadıkları belirlemeli ve bu malzemelerin üretimin farklı aşamalarında gerek kendi özelliklerinden gerek üretim prosesinden kaynaklanan hatalarını izlemelisiniz. Ancak bu şekilde nihai ürününüzün müşteri beklentilerine uygun halde üretilmesini sağlayabilirsiniz.

2. BASKI VE KURUMANIN KONTROL
EDİLMESİ

2.1. Baskı Görüntü Ayarları


Baskıda görüntünün net çıkabilmesi makine üzerinde birçok ayara ve kullanılan baskı
malzemesine göre değişir. Bunlar genel olarak şu ayarlara bağlıdır.

  -  
Renk oturtma (Krosları oturtma)

  -  Viskozitenin görüntüye etkisi
  -  Baskı kaymasının kontrol edilmesi
  -  Forsa (Basınç) etkisi

2.2. Renk Oturtma

Flekso baskı renkleri oturtulurken krosların tam oturması gerekir aksi takdirde bobine basıldığından dolayı baskı renkleri oturmaz. Özellikle trigromi baskıda bu daha da önem kazanır. Flekso baskıda baskı silindirleri ileriye geriye doğru hareket ettirilerek renkler tam olarak üst üste oturtulur. Silindire montajda kalıbın çarpık olmaması gerekir. Herhangi bir kalıbın silindire montajında çarpık şekilde oturtulursa renkler üst süte oturmayacaktır. Böyle bir durumda yeni kalıp çekilerek tekrar silindire montajı yapılmalıdır.

2.3. Viskozitenin Görüntüye Etkisi

Flekso baskıda, mürekkebin viskozitesinin baskıya etkisi diğer baskı tekniklerinde olduğu gibi flekso baskıda da önemlidir. Viskozitesi düşük olduğunda mürekkep içerisindeki solvent miktarı fazladır. Buda baskıda renklerin açılmasına baskıda tram hat keskinliğinin kaybolmasını sağlar. Eğer mürekkebin viskozitesi yüksek olursa, baskıda yolmalar meydana gelir. Görüntü netliğinin kaybolmasına ve baskının koyulaşmasına neden olur.

2.4. Baskı Kaymasının Kontrol Edilmesi

Baskıda kaymanın kontrol edilebilmesi, makine üzerinde daha baskıya başlamadan yapılan ayarların doğru ve düzgün yapıldığından emin olmamız gerekir. Baskıya girecek baskı altı malzemesinin baskı esnasında çözgü ve sargı ayarlarının tam ve doğru yapılması gerekir doğru yapılmayan çözgü ve sargı ayarı basılan bobinin gevşekliğinden dolayı tramlar da kaymalar olur. Aynı şekilde bobin baskı esnasındayken aşırı gergin halde baskı yapılırsa yine baskıda kaymalar oluşur.

2.5. Forsa (Basınç) Etkisi

Flekso baskıda forsa basıncının az veya çok olması her iki durumda da baskıda problem oluşturur. Forsanın yüksek olması baskıda tramların, yazıların veya çizgilerin şişmesine neden olur. Flekso baskıda naylonprint klişe kullanıldığından basınçtan dolayı tramlar daha çabuk büyüdüğünden forsa ayarının daha hassas yapılması gerekir.

2.6. Kurutma Üniteleri

Flekso baskıda kurutma üniteleri genelde iki şekilde yapılır. Bunlar sıcak hava üfleme yoluyla yapılan kurutmalar ikincisi ise basılan işe direkt sıcak hava vererek yapılan kurutma yöntemidir. Her iki yöntemde de amaç mürekkep içerisinde bulunan solventlerin atılmasıdır.

2.6.1. Kurutma Ünitelerinin Yapısı

Kurutma ünitelerinde hava baskıdayken basılan işin üzerine üflemek suretiyle mürekkebin kuruması sağlanır. Bu yöntemle çalışan makinelerde hava üflemesi yapılan yerdeki hava delikleri dar açılı V şeklindedir. Bunun nedeni üflenen havanın karşı tarafa çarpıp geri gelmesiyle hava dağılımını eşit yapmaktır. Diğer bir yöntem ise ısınan rezistanslar aracılığıyla baskıdan çıkan malzemenin bu sıcak ortamdan geçirilerek üzerinde bulunan solventlerin atılmasıdır. Yandakii resimde baskı ünitesinden çıkan baskı malzemesi üzerine sıcak hava üfleyen kurutma ünitesinin resminde de görüldüğü gibi dışarıda ısınan hava hortumlar aracılığıyla baskıya üflenmektedir.
2.6.2. Kurutma Ünitelerinin Sıcaklığını Sabitleme

Kurutma ünitesinin sıcaklığı sabit bir sıcaklığa ayarlanarak basılan malzemenin kuruması sağlanır. Bu sıcaklık sabitlemesi de makinenin teknik yapıdan gelişmişliğine bağlıdır. Teknolojik açıdan gelişmiş makinelerde makinenin sıcaklığı belli bir derecede sabitlenir.

2.6.3. El İle Kuruma Kontrolü Yapmak

El ile kuruma kontrolü yapmak flekso baskıda  tercih edilmeyen bir yöntemdir.
Özellikle makine sürekli baskıya geçtiğinde, elle kontrol yapmak imkansızdır. Makine baskıya hazırlık aşamasında ise, basılan baskı altı malzemesine elimizi hafif sürttüğümüzde eğer mürekkep elimize bulaşmıyor ise renklerde dağılma bozulma meydana gelmiyor ise baskımız yeterince kurumuş demektir. Eğer bulaşma ve renklerde bozulma var ise ya mürekkebin viskozitesi düşük veya mürekkep içerisinde bulunan alkol tiner vb. gibi incelticilerin miktarı azaltılmalıdır.

3. RAKLE VE BASKI ÇIKIŞININ KONTROL EDİLMESİ

3.1. Raklenin Tanımı

Flekso baskıda boyanın dengeli bir şekilde baskıya verilmesi için kullanılan metal aparata rakle denir. Raklenin amacı haznesinin içinde dönen merdane üzerinde fazla olan mürekkebi alarak baskıda ihtiyaç olan kadar merdane gözeneklerinde kalan mürekkebi kalıba transfer etmektir. Rakle aparatı içinde kalan mürekkep haznedeki mürekkeple sürekli desteklenerek hem homojen mürekkep sürekli transferi sağlanır hem de kurumanın önüne geçilmiş olunur.

3.2. Rakle Problemleri

Flekso baskıda kullanılan rakle problemleri genelde raklenin uzun süre kullanımından meydana gelen aşınmalarından kaynaklanmaktadır. Raklenin taşıyıcı merdane üzerinde aşırı forsa ayarından mürekkebin az gitmesi ve dolayısıyla görüntüde netlik oluşmaz. Rakle basıncı az olduğu takdirde de fazla mürekkepten dolayı görüntü detayları kaybolur. Ayrıca raklenin etrafından hiçbir şekilde mürekkep sızması meydana gelmemelidir. Mürekkep sızmasının oluşması baskıda renk farklılaşmasının yanında tramlı işlerde tramların dolmasına sebep olur.



3.4. Rakle Açıları

Flekso baskıda kullanılan raklelerin açıları yatay ile 60-70°’dir. Dikey ile 20-30°’dir.Rakle açıları genelde sabittir. Raklenin forsa ayarı ile çok azda olsa açısı değişir. Fakat raklenin forsa ayarı fazla arttırıldığında merdanede ve rakleler de aşınma meydana gelir. Merdanenin de raklenin de ömrü kısalır.

3.5. Kombine Flekso Baskı Makineleri

Flekso baskı makineleri genelde baskı ünitesi ile baskı sonrası yapılan işlemler ayrı makinelerle yapılır. Fakat sürekli aynı sektöre üretim yapan firmalar baskı ünitesi çıkışına kesim kırım tıraş makinesi gibi üniteler ilave ederek kombine flekso baskı makinesi haline dönüştürmüşlerdir. Kombine flekso baskı makinelerinde avantajlarının yanında dezavantajları da mevcuttur. Kesimde çıkan bir problemle makinenin tamamının durdurulması ve ayar yapılması gerekir. Aynı şekilde baskıda çıkan bir problemde kesimde devre dışı kalır. Bu olumsuzluklara rağmen kombine flekso baskı makineleri sürekli aynı işi basan matbaalarda büyük avantajlar sunmaktadır.

3.6. Baskı Çıkışı Bobin Kontrolü Yapmak

Flekso baskıda baskı çıkışı bobinin düzgün sarılması için manyetik frenli tansiyon sistemi kullanılır. Bu sistem sayesinde sargı bölümünde bulunan malzeme hem sıkı sarılır hem de basınçlı merdaneyle sargıdaki baskının arasında hava boşluğu kalması önlenmiş olunur. Ayrıca baskı çıkışında bobinin sargıya gelmeden önce sensör yardımıyla bobinin gezmesinin önüne geçilerek daha düzgün sarılmasını sağlar.

3.7. Baskı Çıkışı Dilme ve Tıraş Kontrolü Yapmak

Flekso baskıda baskı çıkışı baskıda fazla olan yerlerin tıraşlanması ve kesilmesi gereken yerlerin kontrolü makine baskıya girmeden istenen şekilde ayarlanır. Baskı esnasında pek ayar değiştirilmez. Baskı esnasında çıkan herhangi bir problemde, makine durdurularak ayar yapılır. Örnek verecek olursak poşet basan makinede baskı çıkışında tıraşlama ve kesim makinesinde poşetler ellilik halde kesimi yapılır. Poşetlerde ağız kısmı yani elle tutulacak kısım ellilik desteler halinde tıraşlanır.

3.8. Laminasyon
İki veya daha fazla malzemenin birbiriyle yapıştırılması işlemine laminasyon adı verilir. Laminasyonun amacı; ambalajın içine konulan gıda maddelerinin bozulmasına neden olabilecek nem, ışık, gaz geçirgenliklerinin azaltarak istenen korumasını sağlamaktır. Flekso baskıda laminasyon işlemi genelde gıda maddeleri ambalajına yönelik işlerde kullanılır. Gıda maddeleriyle temas eden ambalaj gıda maddeleriyle reaksiyona girer. Buda ambalajlanan maddenin bozulmasına neden olur. Böyle bir durumda gıda ambalajları çok dikkatli seçilmelidir.

Eğer seçilen ambalaj gıda ile reaksiyona girecek bir ambalaj ise reaksiyona girmeyen bir ambalaj içine yapıştırılmalıdır. Gıda ambalajlarında bazen iki bazen üç ürün aynı anda lamine edilir. Örnek verecek olursak cips gibi maddeler lamine edilmeyen ambalajlara konmaz mutlaka gıdanın konacağı ambalaj lamine edilmelidir.
Flexographic Machine - Flexoprinting - Flexo Baskı Makineleri - Flexo Baskı - Flekso Baskı Makinası



Copyright © MATESAN  Makine Teknolojileri Sanayi - Innovation in the Machinery     [ 2010 - 2011 ]   info@matesan.com    Tel :+90 216  527 35 61 - Fax :+90 216 527 35 62