ANA SAYFA FLEXO  MAKiNELERiMiZ TEKNiK BiLGiLER ÖZEL MAKiNELERiMiZ
English  &  Türkçe

Aşağıdaki Teknik Bilgiler Kısa Adı MEGEP Olan; T.C  Milli Eğitim Bakanlığı  Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesinin Resmi Web Sitesinden Derlenmiştir.
           6- Flexo Baskı Kontrolü
          11- Flexo Makinesi Genel Temizliği
           7- Flexo Baskı Hataları
          12-
           8- Tek Renkli Flexo Baskı
          13- 
           9- Çok Renkli Flexo Baskı
          14- 
          15- 

BASKI TEKNOLOJiLERi FLEXO BASKI TERiMLERi TASLAK ÇiZiMLER EĞiTiCi DÖKÜMANLAR BASKI MALZEMELERi


1. KLİŞELERİN SÖKÜLMESİ


1.1. Baskı Kalıplarının Sleevlerden (Gömlek), Sökülmesi


İşi bitmiş kalıplar sleevlerden sökülür. Gömleklerin (sleev) sökülmesi esnasında
klişeye zarar gelmemesi için dikkatli olunmalıdır. Baskı esnasında ayrılma olmaması için,gömleğe sıkıca yapıştırılan kalıbın birleşme yerindeki kenarı, gömleğe zarar verilmeden kaldırılmalıdır. Kenarı açılan kalıp, altındaki yapıştırıcı banttan dikkatlice ayrılır. Kalıp, kalıp bandından sökülürken 90 derecelik açı ile çekilmelidir. Kalıp sökülmesi işlemi sırasında kalıp sleevden hızlı çekilerek sökülürse daha kolay sökülecektir. Yavaş çekilirse daha zor bir sökme işlemi olur.

1.2. Kalıp Altı Yapıştırıcıların Sökülmesi

Kalıp altı yapıştırıcılar sleev üzerinden sökülerek sleev temizlenmelidir. Kalıp altı
bantları kalıpların sökülmesine benzer şekilde sleevlerden sökülür. Bant birleşme yerinden gömleğe zarar vermeden kenarı kaldırılmak suretiyle yüzeyden ayrılır. Yine dik açı ve hızlı çekim ile bant, sleev yüzeyinden sökülür. Sleev yüzeyi 50:50 (yarı yarıya) oranında karıştırılmış isopropanol ve su karışımı ile temizlenmelidir. Eğer bu karışımla temizlenemeyen kalıntılar varsa, çok sert veya aşındırıcı olmayan bir solvent kullanılarak tamamen temizlenmelidir.

                    
      Baskı kalıplarının sleevlerden sökülmesi              Kalıp altı yapıştırıcıların sökülmesi                                                           Klişelerin temizlenmesi 

1.3. Klişelerin Temizliği

Kalıp silindirinin yüzeyinin temiz olması, artıklardan arındırılması oldukça önemlidir. Bunun için baskı silindiri, sleeve yüzeyinde kullanılan temizleyici maddelerle, yani 50:50 (yarı yarıya) oranında karıştırılmış isopropanol ve su karışımı ile temizlenmelidir. Yine bu karışımla temizlenemeyen yağ, mürekkep veya diğer kalıntılar, çok sert veya aşındırıcı olmayan bir solvent kullanılarak temizlenmelidir. Daha sonra silindirin yüzeyi temiz ve kuru bir bez ile silinmelidir.

Sleeve'lerin temizliğinde üreticinin tavsiye ettiği solvent kullanılmalıdır. Bazı durumlarda Sleeve'ler solventi emdiklerinden dolayı kalıp bandı kuvvetli bir şekilde
yapışmamaktadır.İyi bir yapışma için kalıpların arka yüzeylerinin de temiz ve kuru olması gerekir. Kalıp silindirine takılacak kalıplar yeni hazırlanmış veya tekrar kullanılacak kalıplar olabilir. Yeni kalıpların arkalarında kalıp hazırlama işlemlerinden dolayı polimer artıkları olabilir. Bu artıklar kalıp bandının yapışma gücünü olumsuz yönde etkiler.

Eğer silindire takılacak kalıp daha önceden kullanılmış bir kalıp ise bunun arkasında mürekkep veya yapışkan artıkları olabilir. Bu artıklar da kalıp bandının yapışma gücünü olumsuz yönde etkiler. Kalıbın arka yüzeyi de 50:50 (yarı yarıya) oranında karıştırılmış isopropanol ve su karışımı ile temizlenmelidir. Eğer bu karışımla temizlenemeyen kalıntılar varsa, çok sert veya aşındırıcı olmayan bir solvent kullanılarak tamamen temizlenmelidir.

1.4. Klişelerin Saklanması

Fotopolimer kalıplar uygun ortamda saklandığı takdirde özelliklerinden birşey kaybetmeden, uzun süre saklanabilirler.
Kalıpların içinde bulundukları karton kutular sürekli kapalı ve düz bir yüzeyde tutulmalıdır. Aynı ölçüde olmak kaydıyla sadece on kutu üst üste istiflenebilir, daha fazlası kalıplara zarar verebilir. Eğer büyük miktarlarda stok tutulacaksa, uygun şekilde bir raf düzeni hazırlanmalıdır. Sıcaklık, fotopolimer kalıpların daha hızlı bozulmasına neden olduğu için kutular açılmamış olsa bile direkt güneş ışığı almamasına ve kalorifer yanına istiflenmemesine dikkat edilmelidir.

Kutular açıldıktan sonra kalıplar içinden çıkartılarak uygun ölçüdeki çekmecelerde, kalıpların arasına köpükten yapılmış tabakalar koyularak saklanmalıdır. Kalıplar kuru ve serin bir ortamda saklanmalıdırlar. Fotopolimer kalıplar kullanılmadan önce oda sıcaklığında şartlandırılmalıdır. Kalıpların içinde bulunduğu karton sadece emniyet ışığında açılmalıdır. Beyaz ışık veya UV ışığın girişi engellenmelidir. Gün ışığı, floresan lamba veya normal lamba bir miktar ultra viyole ışık yaymaktadır ve ışık kalıbın polimerizasyona başlaması için yeterli olabilmektedir.

Odanın dışarı açılan pencerelerine UV ışığı kesen filtre filmler takılarak, UV ışığın içeri girmesi engellenmelidir. Çalışma alanının aydınlatılmasında amber, altın sarısı veya sarı ışık kullanılmalıdır. Normal floresan lambaların üzerine, belirtilen renklerde filtre filmleri de kullanılabilir. Kalıpların üzerine ağır objeler konmasından kaçınılmalıdır. Ağır objeler kalıbın ezilmesine neden olmaktadır. Kalıpların üzerine basınç uygulamasından her zaman kaçınılmalıdır. Ham kalıbın kesilmesi, özel giyotinler kullanılarak yapılmalıdır. Giyotinde kalıp kesilirken koruyucu film üste bakmalıdır.

2. MÜREKKEP ÜNİTELERİNİN TEMİZLİĞİ

2.1. Mürekkep Temizliğinde Kullanılan Maddeler


Günümüzde flekso makinelerinde mürekkep temas eden bölümlerini temizleyebilmek için mürekkebin içine katılabilen solventler kullanılmaktadır.

2.2. Haznedeki Mürekkebin Alınması ve Hazne Temizliği

Flekso baskı makinesinin temizliği haznedeki mürekkebin alınması ile başlar.Haznede bulunan fazla mürekkep bir sonraki kullanım için devir daim motoru yardımı ile veya huni yardımı ile ağzı kapalı kaplara alınır. Ağzı sıkıca kapanan kaplarda mürekkepler muhafaza edilmelidir.Mürekkep hazneleri genellikle flekso baskı mürekkebinin içine katılabilen solventler yardımıyla iyice temizlenmelidir. Temizleme temiz bez ile yapılmalıdır. Kurumuş mürekkep artıkları sökülemiyorsa özel kimyasallar kullanılarak temizlenmelidir.

2.3. Mürekkep Hortumlarının Temizliği

Mürekkep haznelerinden mürekkep alımında kullanılan mürekkepler, hortum yardımıyla aktarılmaktadır. Dolayısıyla hortumların renk değişimi esnasında temizlenmesi gerekmektedir. Hortumlar, mürekkep tanklarından çıkartılıp içerisinde solvent olan bir kap içerisine bırakılır. Devirdaim motoru yardımıyla hortumların içerisinden solvent devirdaimi yaptırılır. Bu esnada hortumların içerisi temizlenir.

     
     
           Mürekkep haznelerinin temizliği                                  Mürekkep hortumları                              Mürekkep saklama kabı

2.4. Artan Mürekkeplerin Saklanması

Artan mürekkepler, bir sonraki sefer tekrar kullanılmak üzere, ağzı sıkıca kapatılmış kaplarda saklanmalıdır. Kabın dışına mürekkep ile ilgili renk ve diğer bilgiler etiket yardımı ile yazılmalıdır.

3. RAKLELERİ TEMİZLEMEK

3.1. Sıyırma Bıçağı (Rakle)


Aniloks merdane yüzeyindeki fazla mürekkebi sıyırma işlemini, rakle denilen sıyırma bıçağı yapmaktadır. Flekso baskı makinelerinde sıyırma bıçağı aniloks merdane üzerine temas ederek aniloks yüzeyindeki fazla mürekkepleri sıyırır. Sıyırma bıçakları uçtaki çelik bıçağı tutacak gövde ve bu aparatın makineye takılabilirliğini sağlayan destek kısmı ile bıçağın aniloksa mesafesini ayarlayan ayar vidalarından oluşur.



3.2. Sıyırma Bıçağını Koruma Şartları

Flekso baskı makinelerinde sıyırma bıçağının rolü oldukça önemlidir. Baskı materyaline aktarılacak mürekkep miktarının belirlenmesinde sıyırma bıçağı etkin rol oynar. Flekso baskı makinelerinde sıyırma bıçağı, aniloks yüzeyine sürtünmeden dolayı çok çabuk yıpranmaktadır. Bu sebepten sık sık değiştirilmesi gerekmektedir. Sıyırma işlemini yapan çelik şerit uç, rulo hâlde kutularda bulunmaktadır. Uç değişikliği sırasında istenilen ölçüde kesilerek kullanılabilir. Uç değişikliği veya temizlik esnasında çelik ucun zarar görmemesi için çok dikkatli olmak gerekir. Makinede ayar yapılırken forsanın gereğinden fazla verilmesi de ucun yıpranmasına ve iş görme yetisini kaybetmesine neden olur.

       

3.3. Raklenin Temizlenmesi

Rakle üzerindeki mürekkepler temiz bir bez üzerine sürülen solvent veya alkol yardımıyla yapılır. Rakleleri temizlerken rakle üzerinde mürekkep kalıntılarının kalmaması gerekir. Aksi takdirde baskıda rakle görevini yerine getiremez.

4. MAKİNE GENEL BAKIMI

4.1. Çözgü Ünitesi Bakımı

Basılacak malzemenin bulunduğu bölümdür. Malzeme bu bölümden çözülerek baskıya gider. Bu ünite basılmamış malzemeyi taşıdığı gibi malzemenin gerginliğini de kontrol eder. Bu ünitenin bakımında temizlik ve yağlama işlemleri önemli rol oynar. Havalı mil kullanılıyorsa, tırnakların durumu kontrol edilmelidir. Problemli olanları gerekirse yenisiyle değiştirilir.

4.2. Sargı Ünitesi Bakımı

Basılmış malzemenin sarıldığı bölümdür. Bu bölümün bakımı, temizlik ve yağlama yapılarak gerçekleştirilir. Yine havalı sistem mil kullanılıyorsa mil tırnaklarının sağlamlığı ve hava kaçırıp kaçırmadığı kontrol edilerek yapılır.

4.3. Baskı Ünitesi Bakımı

Baskı işleminin gerçekleştiği baskı ünitesi üzerinde sürekli mürekkeple işlem yapılan bir ünite olması sebebiyle temizliği çok önemlidir. Mil başlarının yağlanması. yuvaların kontrolü bu ünitenin bakımı için önemlidir. Baskı ünitesi üzerinde çok sayıda ayar noktası bulunmaktadır. Ayar noktalarının temizliği ve düzgün çalışılırlığı kontrol edilmeli ve sağlanmalıdır.

4.4. Kurutma Fırını Bakımı

Kurutma fırınları mürekkebin kuruyarak materyal üzerinde sabitlendiği bölgelerdir. Havalı kurutma sisteminde fanların düzgün çalışıp çalışmadığı, ıstıcıların ayar kontrolleri ve bakımları gerkir. UV ve IR kurutmada ise ısı kontrol birimlerinin çalışması sağlanmalıdır. Bu kurutma sistemleri lambalarla sağlandığı için lamba ömürleri takip edilip uygun zamanda değiştirilmelidir.

4.5. Aniloks Silindir Bakımı

Aniloks silindirler doğru mürekkep için en önemli bölümdür. Aniloksların hücre tıkanıklık kontrolleri yapılmalıdır. Temizliğine çok önem verilmelidir. Aksi takdirde gözeneklerde mürekkep kurur ve görevini yapamaz hâle gelir. Ayrıca özel bölümlerde korunması gerekir çünkü vuruk ve çizikler aniloksun düzgün mürekkep vermesini engeller.

4.6. Sıyırma Bıçakları

Sıyırma bıçakları aniloks üzerindeki fazla mürekkebin sıyrılması için önemli bir parçadır. Sıyırma bıçaklarının temizliği önemlidir. Bıçak ağzının açısı ve sağlamlığı da görevini yapması açısından önemlidir.

4.7. Makinenin Periyodik Bakımı

Makinenin periyodik bakımı, değişik zaman dilimlerine göre makinenin parçalarının hassasiyetine göre belirlenmiştir. Makineleri üretici firmaların tavsiyeleri doğrultusunda bakıma almak gerekmektedir. Makineler günlük, haftalık, aylık, 6 aylık, ve yıllık bakımlara alınmalıdır.

  -  Günlük bakımda, kırık dişlilerin kontrolü, gevşek zincir ve bantların kontrolü, baskı ve diğer merdanelerin temizliği gibi konulara dikkat edilir.
  -  Haftalık bakımda, ana motorun kayış gerginliğinin kontrol edilmesi, kalıp silindiri ve taşıyıcı boya merdanelerinin yuvalarının yağlanması gerekir.
  -  Aylık bakımda, nip merdanelerin şaftının yağlanması gerekir.
  -  Altı aylık bakım, zincirler ve şaftın makine birleşme noktası yağlanır. Gres noktaları kontrol edilerek gerekiyorsa gres pompalanır.
  -  Yıllık bakım, bobin kaldırma dişlilerinin greslenmesi, şaft dişli kutusu kontrol edilip ihtiyaç varsa yağ ilave edilir.


Flexographic Machine - Flexoprinting - Flexo Baskı Makineleri - Flexo Baskı - Flekso Baskı Makinası



Copyright © MATESAN  Makine Teknolojileri Sanayi - Innovation in the Machinery     [ 2010 - 2011 ]   info@matesan.com    Tel :+90 216  527 35 61 - Fax :+90 216 527 35 62