ANA SAYFA FLEXO  MAKiNELERiMiZ TEKNiK BiLGiLER ÖZEL MAKiNELERiMiZ
English  &  Türkçe

Aşağıdaki Teknik Bilgiler Kısa Adı MEGEP Olan; T.C  Milli Eğitim Bakanlığı  Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesinin Resmi Web Sitesinden Derlenmiştir.
           6- Flexo Baskı Kontrolü
        2- Flexo Baskı Makinesi Genel Ayarları
           7- Flexo Baskı Hataları
          12-
           8- Tek Renkli Flexo Baskı
          13- 
           9- Çok Renkli Flexo Baskı
          14- 
          15- 

BASKI TEKNOLOJiLERi FLEXO BASKI TERiMLERi TASLAK ÇiZiMLER EĞiTiCi DÖKÜMANLAR BASKI MALZEMELERi


1. BASKI ÜNİTESİNİN AYARLANMASI


Flekso baskıda; mürekkebin bulunduğu mürekkep haznesinin içerisinde dönen kauçuk merdane, mürekkebi aniloks (tramlı) merdaneye aktarır.

Aniloks merdane, üzerindeki tram değeri  oranında  klişenin  bağlı  bulunduğu  klişe  merdanesine  aktarır.  Klişe  merdanesi  baskı merdanesine ( ana merdane ) temas ederek aradan geçen baskı altı malzemesine baskı yapar.

1.1. Aniloks Merdanelerin Tanımı

Hazne merdanesinden aldığı mürekkebi yüzeyindeki hücreler sayesinde kalıba aktaran tramlı merdanedir. Fleksonun ilk kullanım yıllarında üzeri düz ve parlak olan transfer merdanesi stereo üzerine gereken şekilde mürekkep vermiyor, baskı kalitesi düşüyordu. Bu nedenle bugün kullanılan transfer merdanelerinin metal olan yüzeyleri değişik şekilde oyuntularla kaplıdır ve merdaneye “Aniloks merdane” adı verilmiştir.
                                                                              
1.2. Aniloks Merdanelerin Yapısı

Tramlı silindir yüzeyi, mürekkep aktarımını iyi sağlaması için hücrelere bölünmüş ve dış etkenlere karşı kaplanmıştır. Aniloks yüzeyinin dış yüzeyi seramik kaplıdır. Çünkü seramik aşınmaya karşı çok kuvvetlidir. Bu özelliği sayesinde üzerindeki tramlı noktaları çok iyi muhafaza edebilmekte ve renkli baskılarda kaliteli sonuçlar elde edilmektedir.

Merdanelerin üzeri gravür silindirine benzeyen çukurlarla kaplıdır. Çukurların her biri birer küçük mürekkep haznesi gibidir. Çukurların büyüklükleri ve sayıları, taşınması istenen mürekkep miktarına göre farklılık gösterir. Çukurların sayısı genellikle cm’de  60  adet  , derinlikleri ise     0.050-0.100  mm’dir. cm’deki çukur sayısı 120 ye kadar çıkabilir. Bu çukurların tabanı düz olduğu için daha fazla mürekkep taşır.

1.3.Aniloks Merdanelerin Görevleri

Mürekkebin  bulunduğu  mürekkep  haznesinin  içinde  dönen  sisteme  göre  değişen genellikle  kauçuk  kaplanmış  mürekkep  hazne  silindiri  mürekkebi  sistemin  diğer elemanlarına aktarmakla görevlidir. Bu silindir hazneden kauçuk yardımıyla aldığı mürekkebi temas halinde olduğu tramlı (aniloks) silindire aktarır. Tramlı silindir yüzeyin aldığı mürekkebi tram değeri (1 cm ‘ deki hücre sayısı ) oranında kalıbın (klişenin) bulunduğu klişe silindirine aktarır.

1.4. Basılacak Renklere Göre Aniloks Tram Seçimi

İyi bir baskı sonucunun elde edilmesi için aniloks silindiri tarafından mürekkebin doğru aktarımı gerekir. Baskı klişesi de baskı yapılacak malzemeye aldığı mürekkep ile baskıyı gerçekleştirir. Zemin basan renklerde 60’lık, 70’lik veya 80’lik aniloks, tramlı işlemlerde tram değerine göre 120’lik, 160’lık, 200’lük aniloks seçilerek renk sıralamasına göre aniloks merdaneler kullanılır.

Aniloks merdanelerin renklere göre seçilmesi gerekmektedir. Renklerin filmdeki ve kâğıttaki densite değerleri aniloks seçiminde etkili olmaktadır.
Renk yoğunlukları kaçlık aniloks kullanmamız konusunda bize bilgi verir. Trigromi işlerde  rengin  kontrastlığı,  yani  bulunduğu  bölgede  görülebilirliği  aniloks  tarafından aktarılacak mürekkep miktarını etkiler. Bu yüzden açık renklerde daha ince tramlı, koyu renklerde daha kalın tramlı aniloks kullanılmalıdır.

Emici olmayan yüzeylere yapılacak baskılarda cm’de daha fazla sayıda çukurların bulunduğu ince tramlı merdaneler kullanılır. Tramların kaba, çukurların derin olması halinde kalıp üzerine gerekenden daha fazla mürekkep taşınacak, bu da baskıda kenar taşmalarına, kirlenme ya da ince çizgi ve yazıların dolmasına neden olacaktır. Bunun tam aksi, tramlar gerekenden ince ve sığ ise baskıda özellikle masif yüzeyler tam olarak mürekkep alamayarak boşluklar oluşacaktır.

1.5.Aniloksları Uygun Ünitelere Takmak

Flekso baskı silindirleri işin türüne ve boyutuna göre bazı değişkenlikler gösterebilir. Örneğin, silindir çapları işin boyutuna göre değişiklik gösterir. Bu da makine baskı ünitesi üzerinde farklı çaptaki silindirleri aniloks merdaneyle temas ettirecek şekilde yerleşmesi için farklı yuvaların bulunmasını gerektirir.

Anilokslar işin türüne ve renklere göre farklılık gösterir. Çok renkli baskı yapabilen flekso  baskı  makinelerine  aniloks  merdanelerinin  renk  ve  iş  farklılıkları  göz  önünde bulundurularak baskı üniteleri üzerindeki uygun yere takılması gerekmektedir. Aniloks merdanesinin baskı makinesi üzerinde özel yuvaya rahatça girip çıkabileceği uçları vardır. Bunlar yuvalara oturtulmak şartıyla kolayca makineye takılmış olur.

UYGULAMA  - 1 :




2. KURUTMA ÜNİTESİ

Mürekkebin baskı yapıldıktan sonra akışkan halden katı hale geçmesi olayına kuruma denir. Flekso baskı mürekkepleri teknolojik gelişmeler sayesinde ve baskı materyaline göre çeşitlilik göstermektedir. Kullanılan malzemelerin özelliklerine bağlı olarak kurutma işlemi de farklılık göstermektedir.

Solvent bazlı mürekkepler yüksek hızda sıcak ve kuru hava ile kurutabilir. Su bazlı mürekkepler yüksek hızda sıcak ve kuru hava ile kurutulabilir.

Flekso baskı tekniğinde solvent bazlı mürekkepler yaygın olarak kullanılır. Kurutma üniteleri baskı ünitelerinin hemen arkasına yerleşmiştir. Kurutma ünitesinden geçen baskılı materyal yeni renk baskı için diğer üniteye geçer. Baskı makinelerinde her rengin arkasında bir kurutma ünitesi vardır. Kurutma üniteleri baskı makinesinin  özelliğine  bağlı  olarak  farklılık  gösterebilir.

UV mürekkepler en yeni teknolojidir. Kurutulmaları gerekmez gaz ya da sıvı atık yoktur. UV ışınlarına maruz kalana kadar sıvı halde kalan katı maddelerden oluşmuşlardır.
Örneğin; ön-arka baskı yapabilen makinelerde çift taraflı kuruma sağlamak için çift taraflı kurutma üniteleri vardır. Hem ön yüzey hem de arka yüzey aynı anda kurutulmuş olur.

2.1. Kurutma Ünite Çeşitleri

Flekso  baskı  makineleri  değişik  kurutma  ünitelerine  sahiptir.  Baskı  yapılacak materyale bağlı olarak makinenin kurutma ünitesi değişiklik gösterebileceği gibi kullanılan mürekkep türü de kurutma ünitesinin değişiklik göstermesine neden olabilir.

2.1.1.Sıcak Hava Püskürtmeli Kurutma

Klasik flekso makinelerinde solvent bazlı mürekkepler kullanılmaktadır. Bu da sıcak hava püskürtmeli kurutma üniteleri kullanımını gerektirir. Çünkü solvent bazlı mürekkepler içerisindeki solventin uzaklaştırılması sonucu kurur.
Çözücü içeren flekso mürekkeplerinin kuruması için vantilatörle, bir düzenek sistemi üzerinden sıcak hava üflenir ve böylece çözücünün buharlaşması hızlandırılır. Gereken kurutma ayarı; Baskı altı malzemesi, Mürekkep ve Çözücü tertibine göre seçilir. Kurutma ayarı için fırının ısı derecesi ayarlanır.

2.1.2.UV Kurutma

Bugün çevre dostu su bazlı ve solventsiz mürekkep ve vernikler, yüksek yoğunluklu mürekkepler, düşük ve solventsiz UV mürekkepler flekso baskıda kullanılır.

Flekso baskı UV mürekkepleri ofset baskı kalitesiyle rekabet edebilme yeteneğine kavuşmuştur.  UV  kurutmalı  makineler  kaliteli  baskı,  düşük  üretim  maliyeti,  yüksek randıman gibi birçok üreticinin aradığı özellikleri bünyesinde barındırır.

UV kurutmalı mürekkep kullanılan makine istenildiği zaman durdurulabilir. Çünkü mürekkebin  kuruması gibi bir problem söz  konusu  değildir. UV mürekkeple çalışan makinede baskıya 1 hafta ara verildikten sonra bile herhangi bir zorluk olmadan yeniden baskıya geçilebilir.

Kurutma   ünitelerinde   yaşanan   ve   sürekli olarak tekrarlanan UV kurutma problemlerine   karşı,  şimdi   yeni   teknolojiyle  donatılmış  baskı  makinelerinde hız 40m/dakikadan  90  m/dk.’ya çıkmıştır. UV kurutma sistemleri kesin ve garantili çözüm sunuyor. Eski makinelerde kullanılan UV lambaların ömrü 300-700 saat arası iken yeni UV sistemlerinde lamba ömrü en az 1000 saattir.
UV lambaya çıplak elle dokunulmamalıdır. Eğer dokunulmuşsa tüy bırakmayan bir bezle veya beyaz alkol ile temizlenmesi gerekir.
2.2.Kurutma Sistemleri

Genel olarak kuruma 7 değişik şekilde olmaktadır.

  -  Penetrasyon(Nüfuz etme): Mürekkebin sıvı fazının baskı yüzeyi tarafından emilmesi yoluyla oluşan kuruma şeklidir.
  -  Oksidasyon ve polimerizasyon: Mürekkebin vernik ve pigment kısmı havanın oksijeni ile birleşerek kimyasal reaksiyonlar sonucu  sertleşmesidir.
  -  Polimerler:  Yapılarında  düzenli  bir  şekilde  tekrarlanan  küçük  moleküllü birimlerden oluşmuş yüksek molekül ağırlıklı bileşiklerdir.
  -  Buharlaşma (Evaporasyon): Mürekkep yapısında bulunan uçucu solventlerin baskıdan hemen sonra buharlaşarak mürekkep filminden uzaklaşmaları
     yoluyla oluşan kuruma şeklidir.
  -  Radrasyon:  Ultraviyole     (UV)  ve  Enfraruj     (IR)ışık  enerjileri  yardımıyla mürekkep filminin baskı yüzeyinde sertleşmesi, polimerleşmesidir.
  -  UV  kuruma:  Ultraviyole ışık enerjisi  yardımıyla  mürekkep  filminin  baskı yüzeyinde sertleşmesi, polimerleşmesidir.
  -  IR  kuruma:  Enfraruj  ışık  enerjisi  yardımıyla  mürekkep  filminin  baskı yüzeyinde sertleşmesi, polimerleşmesidir.

Flekso baskı tekniğinde bu kuruma yöntemlerinin biri veya birkaçı baskı materyali ve kullanılan makinenin özelliğine bağlı olarak kullanılır. Özellikle buharlaşma ve UV kuruma sistemleri kullanılır.

UYGULAMA - 2 :




3. FORSA BASINÇ AYARI

3.1. Forsanın Tanımı

İki  silindirin  birbirine  veya  aralarından  geçen  baskı  materyaline  yapmış  olduğu basınca forsa denilmektedir.

3.2. Forsanın İşlevi


Forsa,  silindirlerin  birbirlerine  yaklaşmaları  esnasında  aralarında  oluşan  boşluğun baskı  materyali  veya  mürekkep  film tabakası  tarafından  kullanılması  esnasında  baskıyı etkilemektedir. Forsa, kaliteli baskının olmazsa olmazlarındandır. İdeal forsa baskı kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Forsa materyal üzerine görüntünün aktarılmasını sağlayan temel  unsurlardan  biridir.  Yine  forsa  ideal  film  kalınlığında  mürekkebin  baskıya aktarılmasında önemli rol oynar.

3.3. Forsa Ayarı Yapmak


Seri baskıya başlamadan önce forsa ayarı kontrol edilir. Forsa ayarı kalıp silindirini kumanda eden ve bu silindirin her iki ucunda bulunan manivelalar sayesinde silindirin ileri ya da geri hareket ettirilmesi sayesinde yapılır. Forsa ayarı yapılırken öncelikle dikkat edilmesi gereken forsayı sıfırlamaktır. Manivelaların yavaş yavaş sıkılması ile görüntü alınır. Materyal  üzerinde  görüntü  ideal  olduğunda  manivelalar,  makinenin  süratinden  doğan titreşimlerden etkilenmemesi için kilitlenerek sabitlenir. Bu işlem trikromi baskıda, diğer kalıp silindirleri için ayrı ayrı tekrarlanarak yapılır.

3.3.1.Aniloks Merdaneleri Klişelere Yaklaştırmak


İyi bir baskı sonucunun elde edilmesi için aniloks silindiri tarafından mürekkebin doğru aktarımı gerekir. İyi bir mürekkep aktarımı için aniloks merdanenin klişeye olan forsasının yeterli ve doğru olması gereklidir. Forsa ayarı; aniloks merdanesini kumanda eden bu silindirin her iki ucunda bulunan manivelalar sayesinde silindirin ileri ya da geri hareket ettirilmesi sayesinde yapılır. Forsa ayarı yapılırken öncelikle dikkat edilmesi gereken forsayı sıfırlamaktır. Manivelaların yavaş yavaş sıkılması ile görüntü alınır.

3.3.2.Klişeleri Baskı Kazanına Yaklaştırmak

Seri  baskıya  başlamadan  önce  forsa  ayarı  kontrol  edilmelidir.  Forsa ayarı kalıp silindirini kumanda eden ve bu silindirin her iki ucunda bulunan manivelalar sayesinde silindirin ileri ya da geri hareket ettirilmesi sayesinde yapılır. Forsa ayarı yapılırken öncelikle dikkat edilmesi gereken forsayı sıfırlamaktır.  Manivelaların  yavaş  yavaş  sıkılması  ile görüntü alınır. Materyal üzerinde görüntü ideal olduğunda manivelalar, makinenin süratinden doğan titreşimlerden etkilenmemesi için kilitlenerek sabitlenir. Bu işlem trikromi baskıda, diğer kalıp silindirleri için ayrı ayrı tekrarlanarak yapılır.

3.4.Rakle Basıncını Ayarlamak

Flekso baskı sisteminin önemli parçalarından birisi de sıyırma bıçağı  (Dr. Blade) denilen rakledir. Hazne içi merdaneden alınan mürekkep aniloks merdane üzerine temas eden rakle ile istenilen film kalınlığından inceltildikten sonra materyal üzerine aktarılır. Aniloks merdane üzerindeki mürekkep kalınlığını rakle basıncı yani forsası belirler.

Forsa  ayarı  rakleyi  kumanda  eden  bu  sıyırma  bıçağının  her  iki  ucunda  bulunan manivelalar sayesinde raklenin ileri ya da geri hareket ettirilmesi sayesinde yapılır. Forsa ayarı yapılırken öncelikle dikkat edilmesi gereken forsayı sıfırlamaktır. Manivelaların yavaş yavaş sıkılması ile ideal film kalınlığına ulaşıldığında işlem tamamlanır. Materyal üzerinde görüntü ideal olduğunda manivelalar, makinenin süratinden doğan titreşimlerden etkilenmemesi için kilitlenerek sabitlenir.

3.5. Baskı Malzemesine Basınç Uygulamak

Flekso baskı makinesinde ayarlar bittikten sonra makineyi baskıya almak için baskı materyalini baskı klişesine yaklaştıran baskı altı pres uygulayan silindirin yaklaştırılması gerekmektedir.  Silindir  makine  baskıdan  çıktığı  anda  klişeden  uzaklaşarak  materyal üzerindeki görüntünün çıkmamasını sağlar. Bu ayarın yapılmasını sağlayan kolun çevrilmesi makinede baskı materyalini klişeye yaklaştırarak baskının materyal üzerine çıkmasını sağlar. Bu merdanenin forsa miktarı, materyalin kalınlığına göre değişmektedir. Yine kolun çevrilmesi aradaki forsayı artırmaktadır.

4. MAKİNEYİ BASKIYA ALMAK

4.1.Fren ve Tansiyonu Ayarlamak

Flekso baskı makinelerinde materyalin baskı makinesinde çalışırken bir gerginliği vardır. Buna tansiyon denir. Tansiyon değeri sürekli ve kesintisiz baskı için önemlidir. Makine üzerindeki panodan tansiyon değeri girilerek makine çalıştırılır. İnce malzemelerde (PE, PP,OPP vs) düşük tansiyon, kalın malzemelerde  (kâğıt) yüksek tansiyon girilebilir. Bunun değer aralıkları;
  -  Esneyebilirlik kabiliyeti
  -  Isıya dayanıklılığı
  -  Gerilime hassaslığı
  -  Kalınlık
  -  Kâğıt için gramaj göz önüne alınarak ayarlanmalıdır.
Flekso  baskı  makinelerinde  materyalin  baskı  makinesinde  çalışırken  rulonun bitmesine yakın durmasını sağlayan tertibata fren tertibatı denir. Yüksek süratle çalışan baskı makinelerinde bobinin bitimine yakın makineyi otomatik durduran bir fren sistemi vardır. Bobinin yeniden makineden geçirilmesi oldukça zor ve zaman alan bir iştir. Bu sebepten bobin  azalınca  makine  durdurulmalı  ve  sonraki  bobin  ekleme  yapılarak  makineden geçirilmelidir.

4.2.Balerini Ayarlamak

Flekso baskı makinelerinde balerin ayarlanması baskı materyalini çözgü ünitesinden sargı ünitesine kadar makine üzerinden doğru olarak geçirilmesi ile yapılır. Materyale ve işe göre balerinin ayarı yapılmalıdır. Balerin üzerinde hareketli WEB kontrolünü sağlayan bir sistem vardır. Bu sistem sayesinde materyalin makine üzerinden hep aynı noktaları takip etmesi sağlanır. Böylece yapılan ayarların da kalıcılığı sağlanmış olur. Ön arka baskı yapabilen makinelerin balerinlerinin ayarlanmasında materyali ters çeviren sistem sayesinde arka baskı yapımına imkân verilmiş olur.

Ayrıca flekso baskı makineleri etiket baskısı yapımında oldukça sık kullanıldığından etiketlerin  kesilmesini  sağlayan  sistem  makine  sonuna  yerleştirilmiştir.  Etiketlerin fazlalıklarının ayıklanmasını sağlayan sistem üzerinden atık ve işin ayrı ayrı sarılmasını sağlayan sistem balerinin bu bölgelerinin de ayarlanmasını gerektirir. Makinenin çalışır durumda olması, yapılan ayarın materyal üzerinden takip edilmesi olanağını sağlar.

4.3.Kenar Kontrol Ünitesini Devreye Almak

Flekso baskı makinelerinde kontrol, otomatik kontrol panellerinden yapılmaktadır. Baskı için gerekli tüm ayarlamalar yapıldıktan sonra üniteler sırayla kenar kontrol paneline aktarılır. Daha sonra tüm kontroller bu panelden takip edilir

4.4.Fotosel Ayarı Yapmak

Makinede  tüm  ayarlar  yapıldıktan  sonra  baskının  kontrolü  için  fotosel  aparatı kullanılarak yapılır. Burada baskının kroslarının oturması kontrol edilir.Kaymalar anında otomatik kontrol panelinden uygun değerler girilerek düzeltilir. Fotoselin  ayarlanmasındaki  en  önemli  unsur  fotoselin  makine  hızıyla  senkronize edilmesidir.

Fotosel  belli  aralıklarla fotoğraf  makinesi gibi flaş ışığı  göndererek  aldığı görüntüyü ekrana yansıtmaktadır. Fotoselin senkronizasyonu üzerindeki tuşlar yardımıyla yapılır. Hıza göre artırılıp eksiltilebilen ayar tuşları kullanılmaktadır. Fotosel hareketli bir rayın üzerinde gidip gelebildiği için işin istenilen bölgesinden görüntü alınarak kontrol edilebilir.
Flexographic Machine - Flexoprinting - Flexo Baskı Makineleri - Flexo Baskı - Flekso Baskı Makinası



Copyright © MATESAN  Makine Teknolojileri Sanayi - Innovation in the Machinery     [ 2010 - 2011 ]   info@matesan.com    Tel :+90 216  527 35 61 - Fax :+90 216 527 35 62