ANA SAYFA FLEXO  MAKiNELERiMiZ TEKNiK BiLGiLER ÖZEL MAKiNELERiMiZ
English  &  Türkçe

Aşağıdaki Teknik Bilgiler Kısa Adı MEGEP Olan; T.C  Milli Eğitim Bakanlığı  Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesinin Resmi Web Sitesinden Derlenmiştir.
           6- Flexo Baskı Kontrolü
           7- Flexo Baskı Hataları
          12-
           8- Tek Renkli Flexo Baskı
          13- 
           9- Çok Renkli Flexo Baskı
          14- 
          15- 

BASKI TEKNOLOJiLERi FLEXO BASKI TERiMLERi TASLAK ÇiZiMLER EĞiTiCi DÖKÜMANLAR BASKI MALZEMELERi


1. BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA ALMA


1.1. Flekso Baskı Prensibi


Sistemin düzeneği ve çalışma prensibi kısaca şu şekildedir: 
Sistem; mürekkep haznesi, mürekkep hazne silindiri, tramlı (aniloks) silindiri, kalıp(klişe) silindiri ve baskı silindiri ile bu iki silindirin arasında kalan baskı materyali düzeneğinden oluşur.Mürekkebin bulunduğu mürekkep haznesinin içinde dönen sisteme göre değişen; ancak genellikle kauçuk kaplanmış mürekkep hazne silindiri, sistemin diğer elemanlarına mürekkebi aktarmakla görevlidir.

Bu silindir, hazneden kauçuk yardımıyla aldığı mürekkebi
temas hâlinde olduğu tramlı (aniloks) silindire aktarır. Tramlı silindir yüzeyi, mürekkep aktarımını iyi sağlaması için hücrelere bölünmüş ve dış etkenlere karşı kaplanmıştır. Adını da buradan almıştır. Tramlı silindir yüzeyin aldığı mürekkebi tram değeri
(1 cm'deki hücre
sayısı) oranında kalıbın (klişenin) bulunduğu klişe silindirine aktarır. Böylece klişe ince bir film kalınlığında mürekkep ile kaplanmış olur. Klişe silindiri, yüzeyine aldığı bu mürekkebi karşı baskı silindirin belirli bir basıncı ile aradan geçen baskı materyaline aktarır. Baskı böylece gerçekleşmiş olur.

1.2. Flekso ile Basılabilir İşler

Flekso baskı sistemi, baskı altı malzeme kullanımı açısından en esnek baskı sistemidir. Flekso baskı sistemi ile diş kürdanın çok ince olan paketinden, metalize folyolara kadar her türlü baskı altı malzemesine baskı yapılabilmektedir. Düşük viskoziteli flekso baskı mürekkepleri ve bu mürekkeplerin yüksek tutunma özellikleri, bu baskı sisteminde geniş bir ürün yelpazesine baskı yapılabilmesine yardımcı olmaktadır. Flekso baskının bu özelliği, fleksoyu diğer baskı sistemlerine göre çok fazla yaygınlaşır hâle getirmiştir.

Bu yaygınlaşmada flekso baskının her türlü baskı altı malzemesine baskı yapabilmesinin yanı sıra, farklı yapıda ve farklı kuruma özelliğine sahip çeşitli mürekkepler kullanabilmesi de büyük rol oynamaktadır. Flekso baskı sisteminde kullanılan baskı altı malzemeleri; kâğıt ve karton, mukavva, plastik film türevleri, metalize materyaller ya da alternatif (farlı birleşimlerden oluşan) materyaller olabilmektedir. Bu baskı altı materyallerinin kullanımında özellikle film vemetalize materyallere uygulanacak baskı son işlemleri (laminasyon, korona vb.), materyalin basılabilirlik özelliklerini belirlemektedir. Ambalaj ürünleri ve etiket için kâğıt ve oluklu mukavvaya baskı yapılmaktadır. Film materyaller, ambalaj ve etiket üretiminde oldukça yoğun kullanılan malzemelerdir.

1.3. Baskı Makinesini Baskıya Almada İzlenecek Yol

Flekso baskıda baskı için klişe hazırlandıktan sonra montaj işlemleri yapılır ve kalıp kazanına takılır. Kalıp kazanına takılırken kalıp silindirinin iki ucundaki miller silindirin çapı doğrultusunda dişli takılmalıdır. Örneğin, 40 cm'lik kazan için 40 dişli kullanılmalıdır.Dişliler, kazanların yanına alyan anahtarı ile takılır. Kazanın her iki ucuna rulman takılır. İşe göre renklerin tram yoğunluklarına göre (aniloks) merdanesi değişimi yapılır. Aniloks merdane üzerinde mürekkebi sıyırmak için kullanılan bıçağın da ayarlanmasıyapılır. Bu ayarlamalar bittikten sonra makineye basılacak baskı materyalinin takılması işlemi yapılır.

Havalı milin supabına hava tabancasıyla hava sıkılır. Havalı mil, bobin yatağına yerleştirilir. Baskı materyali ünitelerden geçirilir. Baskıya göre ortalanır. Sarıcıya takılan bobinin ebadına göre boş bobin (masura) takılır. Baskı aşamasına geçilmeden önce kullanılacak ayar bobini masuraya takılır.
Mürekkep haznesi kapakları mutlaka baskı sırasında kapatılmalıdır. Bu sayede mürekkebin silindirlere sıçraması önlenir. Mürekkebin hazneye konmasından sonra makine ilk görüntünün alınması için çalıştırılır.

Burada baskı ustasının dikkat etmesi gereken husus, makineyi en düşük sürati ile çalıştırarak ilk görüntüyü almasıdır. Aksi hâlde süratli olarak makineyi birden çalıştırmak baskı materyalin kopmasına ya da görüntüde atlamalara sebep olacaktır. İlk görüntünün alınmasından sonra görüntünün diğer baskı tekniklerinde olduğu gibi materyalin nerelerine baskı yaptığı, baskının üst üste oturup oturmadığı mürekkebin ya da kalıbın sebep olabileceği baskı bozukluklarına dikkat edilir. İlk görüntünün alınmasından sonra baskının materyal üzerinde istenilen yerlere gelmemiş olması, yani ayar kaçıkları ihtimali çok yüksektir.

Yapılan prova baskısı ile bunlar tespit edilerek pozisyon ayarları sayesinde istenilen yerlere baskı yapılması sağlanır. Kutur ayarı, kalıp silindirine çevresi boyunca tur atlatılarak yapılır. Bu işlem için kalıp silindiri diğer silindirlerden ayrılarak boşa alınır ve silindirin her iki ucundaki millerin üzerine monte edilmiş olan dişliler sayesinde gerektiği kadar tur atlatılmasından sonra tekrar yerine oturtularak sabitlenmesi sağlanır. Yan ayarı makine çalışırken kalıp silindiri için yapılır. Makinenin çalışır durumda olması, yapılan ayarın materyal üzerinden takip edilmesi olanağını sağlar. Yapılan bu ayarlardan sonra seri baskıya başlamadan önce forsa ayarı kontrol edilir.

Seri baskı sırasında görüntünün kontrolünü gözle yapmak oldukça zordur. Ancak özel olarak bu iş için yapılmış fotosele bağlı olarak çalışan görüntü inceleme aygıtı stroboskop, makine hızıyla senkronize edilerek görüntünün göz için duruyormuş izlemini sağlar ve rahatça baskının kontrolünü mümkün kılar ve baskıdan doğan baskı bozukluklarına anında müdahale imkânı verir.

2. İLK BASKI KONTROLÜ

2.1. Mürekkep Miktarı Kontrolü


Baskı yapılacak yüzeyde çizgiler ne kadar ince ise klişeye aktarılan mürekkep miktarı da o nispette daha az olmalıdır. Büyük yüzeyli baskı alanları, küçük baskı alanlarından daha fazla mürekkebegereksinim gösterir. Yüzeyi iyi örten bir mürekkep filmi elde edebilmek için baskı yapılacak maddenin dış yüzeyi ne kadar pürüzlü ise mürekkep miktarı o nispette daha fazla olmalıdır.

Emici baskı yapılacak malzemede emilme nedeniyle emici olmayan baskı yapılacak malzemeden daha kalın mürekkep tabakasına gereksinim vardır. Baskı yapılacak malzemeye bağımlı olarak, aktarma yapacak bütün baskı merdanelerinde ve baskı yapılacak malzemenin dış yüzeyinde kapalı bir mürekkep filmi olmalıdır.

Kesinlikle mürekkep aktarımında basılacak motife bağımlı kalınmalıdır. En ince baskı elemanlarının dahi temiz baskı yapması için baskı elemanları ne kadar
ince ise, baskı mürekkebi miktarı da o nispette daha az olmalıdır. Baskı mürekkebi miktarı, baskı yapılacak malzemenin dış yüzeyine ve baskı motifine
göre dengelenmelidir. Baskı motifinin inceliği, baskı yapılacak malzemeye ve tespit edilen baskı mürekkebi miktarına göre dengelenmelidir.

2.2. Kalıba ve Orijinale Göre Baskı Kontrolü

Kalıba ve orijinale göre baskı kontrolü yapılır. Kontrolde dikkat edilecek husus, uygun kalıpla uygun rengin kullanılıp kullanılmadığıdır. Kalıpların kenarlarında hangi renge ait oldukları yazmaktadır. Bu rengin, baskıda kullanılan renkle aynı olması gerekir. Rengin orijinalle aynı olması da orijinal ile kontrol edilerek sağlanır.


2.3. Baskı Öncesi Yapılmış Hataların Kontrolü (Harf, Tarih, Ters)

Baskı öncesi tasarım ve dizgi aşamasında hatta kalıp aşamasında yapılmış hataların tespiti için ilk baskı kalıp ve orijinal kıyaslanarak kontrol edilir. Harf, tarih ve görüntülerde terslik olup olmadığı kontrol edilir. Var olan hatalar için düzeltmeye gidilir. Hata yok ise sürekli baskıya geçilir.


UYGULAMA - 1 :



Flexographic Machine - Flexoprinting - Flexo Baskı Makineleri - Flexo Baskı - Flekso Baskı Makinası



Copyright © MATESAN  Makine Teknolojileri Sanayi - Innovation in the Machinery     [ 2010 - 2011 ]   info@matesan.com    Tel :+90 216  527 35 61 - Fax :+90 216 527 35 62